"Φάκελος" μεταγραφές: Ήταν η όντως μεγάλη πληγή επί Ιβάν Γιοβάνοβιτς;
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς “αποχαιρέτησε” τον Παναθηναϊκό μετά από 2,5 χρόνια και το newspao.gr κάνει μία αναδρομή στα μεταγραφικά πεπραγμένα του Σέρβου προπονητή, σε ένα από το ανέκαθεν “hot topics” της “πράσινης κοινότητας”.
Ο Σέρβος προπονητής ήταν αυτός που είτε διάλεξε τις μεταγραφές της ομάδας (δύο πρώτες σεζόν), είτε διάλεξε μαζί με τον τεχνικό διευθυντή τους παίκτες για τους οποίους θα κινηθεί η ομάδα (φέτος), είτε απέρριψε ή συμφώνησε σε εισηγήσεις τρίτων (π.χ. Γερεμέγεφ, Βαγιαννίδης, Τόρο, Ζέκα) και εν συνέχεια αποφάσισε τον ρόλο που θα έχουν στην ομάδα. Συνεπώς, από τα δικά του χέρια πέρασε κάθε μεταγραφή της ομάδας.
Παρακάτω θα βρούμε μία ανάλυση σχετικά με την επιτυχία ή αποτυχία των μεταγραφών που έγιναν από το καλοκαίρι του 2021 και μετά, βάζοντας αστεράκι στις φετινές καθώς η σεζόν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και δεν γνωρίζουμε αν κάποια από τις φετινές μεταγραφές θα έχει άνοδο ή κάθοδο στην απόδοσή της στο δεύτερο μισό της σεζόν.
Σεζόν 2021-22 (5 πετυχημένες, 2 αποτυχημένες, 2 “μέτριες”):
Πετυχημένες:
Γιώργος Βαγιαννίδης: Ο νεαρός μπακ επέστρεψε στον Παναθηναϊκό έπειτα από το αποτυχημένο πέρασμά του από την Ίντερ, άρχισε να παίρνει σταδιακά όλο και περισσότερο χρόνο και πλέον λογίζεται ως βασικό μέλος της ομάδας.
Αλμπέρτο Μπρινιόλι: Μπορεί φέτος να μην είναι καλός, ωστόσο η καλή προηγούμενη διετία του (κυρίως η περσινή σεζόν) τον τοποθετούν στη λίστα με τις πετυχημένες μεταγραφές.
Ρούμπεν Πέρεθ: Ήταν εντυπωσιακός τον πρώτο 1,5 χρόνο του στο “τριφύλλι”, “σκασμένος” στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν. Φέτος δείχνει να είναι ένα επίπεδο κάτω από τους υπόλοιπους (ακόμη και από τον Ζέκα), ωστόσο μπορεί να προσφέρει ακόμη πολύτιμες λύσεις κόντρα σε μικρομεσαίες ομάδες. Η μεταγραφή του, δεδομένης και της ηλικίας του, κρίνεται ως πετυχημένη.
Σεμπάστιαν Παλάσιος: Πετυχημένη κρίνεται και η μεταγραφή του Αργεντίνου εξτρέμ, ο οποίος σε δυόμιση χρόνια έχει 106 συμμετοχές (24 γκολ, 12 ασίστ) με τον Παναθηναϊκό. Πέρσι ήταν μέτριος, προς κακός, αλλά φέτος δείχνει να έχει ξαναβρεί τον καλό του εαυτό με τον οποίο μας συστήθηκε και την πρώτη σεζόν.
Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς: Έπαιξε για μόλις έξι μήνες στον Παναθηναϊκό και ήταν από τους βασικούς λόγους που οι “πράσινοι” κατέκτησαν το κύπελλο και έκαναν εξαιρετικά play off την χρονιά 2021-22. Έγκλημα η μη απόκτησή του το καλοκαίρι.
Μέτριες (ούτε κακές, αλλά ούτε έκαναν τη διαφορά):
Γιάννης Κώτσιρας: Αποκτήθηκε για να αποτελέσει το βασικό δεξί μπακ της ομάδας και ήταν εντυπωσιακός στο δεύτερο μισό της σεζόν 2021-22. Έκτοτε κινείται σε μία μετριότητα και δεν κάνει τη διαφορά. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι κακός όπως ήταν άλλοι στη θέση του (π.χ. Βέμερ, Μπούρμπος).
Ζβόνιμιρ Σάρλια: Στη διετία που έπαιξε στον Παναθηναϊκό έκανε step up στην καριέρα και την ποιότητά του, μειώνοντας με τον καιρό τα πολλά (αρχικά) “τσαφ” του, χωρίς ωστόσο να φτάνει να είναι κάτι “εξαιρετικό”.
Αποτυχημένες:
Ραμόν Λούντκβιστ: Ήρθε ως “λαβράκι” στον Παναθηναϊκό, αλλά ουδέποτε έκανε τη διαφορά.
Ματέους Βιτάλ: Το ξεκίνημά του με τα “πράσινα” ήταν εντυπωσιακό, ωστόσο η απόδοσή του δεν είχε διάρκεια και οι “πράσινοι” δεν ενεργοποίησαν την οψιόν αγοράς που είχαν.
Σεζόν 2022-23 (4 πετυχημένες, 7 αποτυχημένες, 3 “μέτριες”)
Πετυχημένες:
Άνταμ Τσέριν: Ήρθε με χαμηλό αντίτιμο (650.000 €) από την Νυρεμβέργη και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της ομάδας. Μάλιστα, οι εξαιρετικές του εμφανίσεις τον έχουν κάνει και βασικό στην εθνική Σλοβενίας.
Χόρντουρ Μάγκνουσον: Η απουσία του μεγάλου άτυχου της χρονιάς έχει δείξει το πόσο πετυχημένη ήταν η μεταγραφή του. Ο Παναθηναϊκός “ψάχνεται” ανασταλτικά από τον τραυματισμό του Ισλανδού και μετά, με το “βουνό” να αποτελεί μία απόλυτα πετυχημένη μεταγραφή που ανέβασε επίπεδο όλη την ομάδα.
Γιούρι Λοντίγκιν: Μπορεί να “έκαψε” την ομάδα στο παιχνίδι με την Μακάμπι Χάιφα, ωστόσο η μεταγραφή του, ως δεύτερος τερματοφύλακας, κρίνεται απολύτως εύστοχη και επιτυχημένη.
Αλεξάντερ Γερεμέγεφ: Μπορεί να ήταν λάθος ο περσινός δανεισμός του στον Λεβαδειακό, καθώς επίσης και ότι δεν χρησιμοποιήθηκε αρκετά επί Γιοβανόβιτς, ωστόσο η παρουσία του ως τώρα στη φετινή σεζόν κρίνεται επιτυχημένη.
Μέτριες (ούτε κακές, αλλά ούτε έκαναν τη διαφορά):
Άντραζ Σπόραρ: Θα μπορούσε να θεωρηθεί και αποτυχημένη μεταγραφή, ωστόσο τα νούμερα του δεν είναι τόσο κακά με 22 γκολ και 9 ασίστ σε 60 ματς. Σίγουρα το κόστος που έχει δαπανηθεί ως τώρα για τον Σπόραρ είναι υπέρογκο (1.2 εκ. ευρώ/χρόνο & 3.5 εκ. ευρώ η αγορά του), ωστόσο τυχόν άνοδός του ως το τέλος της σεζόν δε θα κρίνει την μεταγραφή αποτυχημένη.
Ντάνιελ Μαντσίνι: Έχει εκλάμψεις αλλά δεν είναι σταθερός και, ούτε αυτός, δεν έχει δικαιολογήσει το ποσό που δαπανήθηκε για την απόκτησή του (3 εκ. ευρώ), ωστόσο για την ώρα η εικόνα του δεν τον τοποθετεί ούτε στις πετυχημένες, αλλά ούτε και στις αποτυχημένες μεταγραφές.
Μπερνάρ: Πάνω κάτω ό,τι ισχύει για Σπόραρ ισχύει και για τον Βραζιλιάνο, ο οποίος είχε μία αδιάφορη περσινή σεζόν και φέτος είναι κάπως καλύτερος, ωστόσο απέχει αρκετά από το επίπεδο που θα δικαιολογούσε τον μισθό του.
Αποτυχημένες:
Ένις Τσόκαϊ: Ταχυδυναμικός παίκτης που όμως, παρά τις περσινές του ευκαιρίες, δεν έκανε step up στο παιχνίδι το και “μοιραία” εξαφανίστηκε από τα πλάνα του προπονητή, αν και κόστισε 1 εκ. ευρώ.
Λάζλο Κλεϊνχέισλερ: Είχε κάποιες εκλάμψεις την περσινή σεζόν, αλλά γενικότερα δεν έδειχνε και δεν δείχνει πως μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Βένιαμιν Βέρμπιτς: Για διάφορους αγωνιστικούς (τραυματισμοί) και μη λόγους, ο σταρ της εθνικής Σλοβενίας δεν έχει “πιάσει” στο “τριφύλλι” και οι καλές του εμφανίσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα.
Γιόνας Τόρο: Ήρθε από τη Σάο Πάολο, ωστόσο δεν έπεισε ούτε στον Λεβαδειακό, ούτε στο πρώτο στάδιο της φετινής προετοιμασίας και αποχώρησε, εκ νέου, ως δανεικός.
Κρίστιαν Γκάνεα: Μετά από μεγάλη μάχη με τον COVID και τις επιπλοκές του, o Ρουμάνος αποχώρησε έχοντας μόλις μία καλή εμφάνιση με το “τριφύλλι”, αυτή με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο.
Αλέξις Τρουιγιέ: Έπαθε ρήξη χιαστού στο περσινό του ντεμπούτο, δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά στην καλοκαιρινή προετοιμασία και πλέον είναι μεταξύ 11άδας και πάγκου στον Βόλο ως δανεικός.
Τιμοτέους Πούχατς: Θετικός επιθετικά, αλλά μαύρη τρύπα ανασταλτικά ο Πολωνός μπακ που έπαιξε για 6 μήνες στο “τριφύλλι” και δεν προσέφερε τα αναμενόμενα.
Σεζόν 2023-24 (2 πετυχημένες, 2 αποτυχημένες, 3 “μέτριες”)
*Στη συγκεκριμένη σεζόν συμβολή έχει και ο Γιάννης Παπαδημητρίου, τεχνικός διευθυντής της ομάδας. Παράλληλα, επειδή η εικόνα κάποιων παικτών ίσως αλλάξει στη συνέχεια της σεζόν, εμείς θα κρίνουμε την παρουσία των παικτών ως και τις 26/12.
Πετυχημένες (φαινομενικά):
Ουίλιαν Αράο: Ο Βραζιλιάνος χαφ “έδεσε” από την αρχή με το σύνολο και ανέβασε επίπεδο τη μεσαία γραμμή της ομάδας.
Ζέκα: Ο Ελληνοπορτογάλος χαφ έχει δώσει πολύτιμες λύσεις ως αλλαγή σχεδόν όποτε αγωνίστηκε και δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από Πέρεθ, Τσοκάι και Κλεϊνχέισλερ.
Μέτριες (φαινομενικά):
Τόνι Βιλένα: Ο λόγος που δεν μπαίνει στις, ως τώρα, αποτυχημένες μεταγραφές είναι επειδή δείχνει να βρίσκει ρυθμό από το παιχνίδι με την Βιγιαρεάλ και μετά. Αν συνεχιστεί η άνοδός του θα αποτελέσει σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του Φατίχ Τερίμ.
Φίλιπ Τζούρισιτς: Μετά από ένα εντυπωσιακό πρώτο τρίμηνο, ακολούθησαν 2,5 μήνες κακών εμφανίσεων από τον Σέρβο διεθνή που δείχνει να “ψάχνει” την σταθερότητά του.
Φίλιπ Μλαντένοβιτς: Με καλά, κακά και μέτρια παιχνίδια ως τώρα στη σεζόν. Εξαιρετικός επιθετικά, αλλά προβληματικός ανασταλτικά.
Αποτυχημένες (φαινομενικά):
Έρικ Πάλμερ Μπράουν: Μόνιμα τραυματίας και χωρίς κάτι ιδιαίτερο όσο (λίγο) αγωνίστηκε. Θα κριθεί περισσότερο στο υπόλοιπο της σεζόν.
Τιν Γέντβαϊ: Με εξαίρεση τα παιχνίδια με Ντνίπρο και Μαρσέιγ, ο Κροάτης αμυντικός έχει πολύ κακή εικόνα στο γήπεδο.
Σύνοψη:
Σε σύνολο 30 μεταγραφών (και με κριτήριο την ως τώρα εικόνα των φετινών μεταγραφών) το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο 36% (11/30), το οποίο και αρκετά χαμηλό για ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Άλλο 36% (11/30) κρίνεται ως “αποτυχημένο” ενώ οι υπόλοιπες 8 δεν έχουν καταφέρει να κάνουν τη διαφορά, αλλά ούτε είναι και εντελώς απογοητευτικοί.
Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google NewsΕιδήσεις για τον Παναθηναϊκό
- Γιαννακόπουλος: Η πρώτη αντίδραση μετά το διπλό στο Μόναχο! (pic)
- «Έκοψε» τον Γουίλι Ερνανγκόμεθ ο Αταμάν πριν καταλήξει στον Γκάμπριελ (vid)
- Γιαννακόπουλος: Στα αποδυτήρια μετά το Μπάγερν-Παναθηναϊκός
- Παναθηναϊκός: Εξέλιξη της τελευταίας στιγμής με Βιλένα
- Τέλος και επίσημα από τον Παναθηναϊκό: Καλή συνέχεια Coach